Az iskola története

1989 - Az iskola alapítása

A Budapesti Osztrák Iskolát először egy 1989-es kultúregyezményben említik. Az Osztrák Köztársaság és az akkori Magyar Népköztársaság megállapodtak egy iskola alapításában  a két ország kulturális és szomszédsági kapcsolatainak elmélyítése céljából. A magyar partner kívánságára az iskola típusaként egy osztrák mintán alapuló reálgimnáziumot választottak, amelynek tantárgyi kánonját magyar nyelv és irodalommal és magyar történelemmel egészítették ki. A tanulmányok lezárásaként osztrák érettségi vizsgát terveztek, amit mindkét országban további honosítás nélkül elismernek. Az oktatást az osztrák állam által küldött tanárokra és helybeli, magyar tanárokra bízták.

Addig azonban, amíg az iskola megkezdhette működését, még sok akadályt kellett leküzdeni.

...

A kaland elkezdődött és sikerré vált, mert az osztrák és magyar tanárok tudatában voltak feladatuk egyedülállóságának, mert kreatívan, nagy felkészültséggel és erőbedobással néztek szembe a kihívásokkal, mert a közös  ügyeket az egymástól elválasztók elé helyezték, s mert a szülők bíztak ebben az elszánt csapatban,  mert a tanulni vágyó diákok éltek a lehetőséggel, és céltudatosan láttak munkához.

Hofrat Dir. Mag. Kulman Alexander, a Budapesti Osztrák Iskola igazgatója (1990-2009) / 20 éves a Budapesti Osztrák Iskola Évkönyv

 

1990 - 1994 - Mennyi minden történik egy ilyen kis iskolában!!!

1990. szeptember 12.:  Az oszták kulturális miniszterasszony, Dr. Hilde Hawlicek és a magyar államtitkár, Manherz Károly ünnepélyes keretek közt átadják a Budapesti Osztrák Iskolát. 50 diák és 6 tanár kezdi meg a munkát az új oktatási intézményben – 1013 Budapest, Tábor u. 2-4.

1990. október 25.: A magyar és az osztrák nemzeti ünnep közös ünneplése.

...

1990. december 10-12.: Az első felvételi vizsgák. Az 1991/1992-es tanévre több mint 800 általános iskolás diák jelentkezik. 

...

1991. szeptember 2.: Megkezdődik a 1991/1992-es tanév 90 diákkal és 12 tanárral.

...

1994. február 4.: Megrendezése kerül a Budapesti Osztrák Iskola első szalagavató bálja a Kulturinnovban, a Szentháromság téren.

...

1994. május 16.: Az első érettségi vizsga az iskolában - 25 diákkal.

Évkönyv 1990-1995, 28. o. -  kivonat

 

1994 - Az első érettségi vizsga

... Az érettségi vizsga - legalábbis az én nézetem szerint - nemcsak a diák vizsgája, de összegzés, megerősítés, feladat megjelölés a pedagógusok, az iskola mint intézmény számára is.

S ezen az első vizsgán a gimnázium, annak vezetése és az itt tanító tanárok ugyanígy kiválóan helytálltak, s "egyesre" vizsgáztak, mint tanítványaik. Állítom ezt akkor is, ha nem is minden végző bizonyítványa volt tele egyessel, de ahogy felkészültek, ahogyan vizsgán szerepeltek, amennyire komolyan vették és fontosnak tartották az érettségi vizsgát, az mindenképpen a " kiváló" minősítést érdemli.

...

Az iskolát elhagyó, kiváló diákokon kívül senki sem bizonyítja hitelesebben, hogy sikeres és bölcs lépés volt létrehozni itt, Budapesten ezt az iskolát. Csak azt kívánhatjuk magunknak, hogy sokáig fejtse ki nálunk eredményes tevékenységét.

Budapest, 1995. május 13. Prof. Vargáné Fónagy Erzsébet – érettségi elnök

 

2000 - Tíz éves a Budapesti Osztrák Iskola

A 2000-es év sok újdonságot hoz. Tízéves a Budapesti Osztrák Iskola. – Ez komoly ok az ünneplésre és az elmúlt évekre való visszatekintésre.

 

2002 - Búcsú a tábor utcai épülettől

Öröm és szomorúság gyakran járnak együtt. A 2002-es év  a búcsú éve volt.

A Budapesti Osztrák Iskola internetarchivuma

Az akácfa sokat tudna mesélni….

Egy utolsó pillantás a Tábor utcai iskolaépület igazgatóságának ablakából. Az akácfa búcsúzóul felém nyújtja kopasz ágait. Mögötte a hófedte Várnegyed emelkedik. 11 évig éltünk jó szomszédságban egymással, hiányozni fog a jól megszokott, bizalmas látkép. Tavasszal az akácfa virágának édes illata járta át az irodámat, és a meleg évszakban a zöld lombja védett a szikrázó naptól, télen pedig az öreg fa bizarr ficamai nyűgöztek le. Elkezdem dobozokba pakolni az aktákat. Sok gyűlt belőlük össze 1990 óta.

50 diákkal és 6 tanárral abban az évben vettük át a villát a munkásőrségtől. A 1991/1992-es tanévre 800 jelentkezés érkezett hozzánk. A felvételi vizsgák egy hétig tartottak. 34 diákok tudtunk felvenni.

1991-ben magasrangú vendégek adták egymás kezébe a kilincset nálunk.

1994-ben volt az első szalagavató bál és az első érettségi. 24 diák érdemelte ki a fehér zászlót. 

...

A Tábor utcai, kicsi iskolaépületet kezdtük kinőni, a kerület nem engedélyezte a bővítést, így a Krisztina körúton kellett iskolatermeket bérelnünk. Megkezdődött az ingázás a diákok és a tanárok számára. Fel a Zerge - lépcsőn, le a Zerge - lépcsőn, közben egy gyors ital a Déryné kávézóban.

...

Egyik évet a másik után pakolom a dobozokba. Az akácfa és a Várnegyed átnéznek a vállam fölött. Kicsit szomorúan teszem az utolsó mappát a kartonba. A felirata a következő: Budapesti Osztrák Iskola, Orbánhegyi út 39-45. – építési tervek, kivitelezés: 2002. január

Hofrat Dir. Mag. Alexander Kulman, a Budapesti Osztrák Iskola igazgatója 1990 és 2009 közt / A Budapesti Osztrák Iskola internetarchívuma

 

2002. március 20. - Az új iskolaépület átadása

Nagy ünnepség, sok díszvendég

„Felépítettek egy házat!”

Az új, narancs színű iskolaépület a XII. kerületi Orbánhegyi úton vidáman magasodik a  zöld környezetben. Már a jövőbe mutat.

Évkönyv 2001/2002, 26. o.

A Budapesti Osztrák Iskola a fennállásának 13. évében új környezetben és egy modern iskolaépületben mutatkozik be. Bár az eddigi otthonunk a Tábor utcában családias hangulatot biztosított, egy mai iskola követelményeinek sem a rendelkezésre álló helyet illetően, sem az infrastruktúrát tekintve nem tudott már megfelelni. A felügyelőbizottság egy olyan új iskolaépület létrehozása mellett döntött, amely új perspektívákat nyit mind a diákok, mind a tanárok számára.

Az Osztrák-Magyar Európaiskola szomszédsága lehetővé teszi az Osztrák Oktatási Központ kialakítását, amely az általános iskolától az érettségi vizsgáig biztosítja a diákok részére az osztrák példa szerinti nyelvi, kulturális és természettudmányi képzést.

A Driendl-féle építészet barátságos és világos hangulata keretet és teret ad a kreatív oktatáshoz. A nagyszabású sportpályák és a modern tornaterem kedvet csinálnak a sporthoz. A remekül felszerelt informatikaterem és a jól strukturált könyvtár arra ösztönözik a diákokat, hogy a tanítás után is az iskolában maradjanak. Új szempontok kerülnek előtérbe és az aktivitások, amelyeket a jelenlegi évkönyv is rögzít, megmutatják, hogy a diákok és a tanárok új lendülettel vágnak bele a hétköznapokba.

Iskolaigazgatóként az a feladatom, hogy ezt a lelkesedést támogassam és lehetőséget biztosítsak egy életörömmel és tettvággyal teli iskolai élet számára. A feltételek adottak, és ezért szeretnék köszönetet mondani a felügyelőbizottságnak, mindenek előtt tettre kész elnökének, Dr. Stephan Nagler úrnak, de Driendl építész úrnak is a nagyszerű terveiért, az Iskolatestvérek kongregációjának, akik a telket a rendelkezésünkre bocsátották. Köszönet illeti a cégeket, amelyek az építkezésben részt vettek, és természetesen köszönöm az Osztrák Oktatási és Kulturális Minisztériumnak az anyagi támogatást.

Legyen a Budapesti Osztrák Iskola az alapítóinak elképzelései szerint egy híd Ausztria és Magyarország közt, a diákjai számára pedig kiindulópont a sikeres élet felé.

Hofrat Dir. Mag. Alexander Kulman, a Budapesti Osztrák Iskola igazgatója 1990 és 2009 közt / Évkönyv 2001/2002, 7. o.

 

2009 - Tiszteletadás, búcsú és a szolgálat átadása

Dir. Mag. Alexander Kulman búcsúzik iskolánktól és átadja a vezetést utódjának, Mag. Günther Kaisernak. Mind a diákok, mind a tanárok meghitt ünnepség keretében búcsút vesznek az Osztrák Iskoláért  hosszú éveken át sokat tevő, szeretett igazgatójuktól.

A 19 éven át tartó sikeres munkájának elismeréseképpen A Budapesti Osztrák Iskola igazgatója, Mag. Dir. Alexander Kulman megkapja az udvari tanácsos (Hofrat) címet. Az ünnepélyes titulus átadásával egyidejűleg Mag. Günther Kaisert nevezik ki a 2009/2010-es tanévtől az iskola igazgatójának.

Hofrat Dir. Mag. Alexander Kulman búcsúszavai:

Kedves Szülők! Kedves Diákok! Kedves Kollégák!

2009. július 31-ével befejezem iskolaigazgatói tevékenységemet. Az utódom, Mag. Günther Kaiser veszi át az iskola irányítását.

Amikor 1990-ben az Osztrák Oktatási Minisztérium megbízott egy budapesti osztrák iskola elindításával, világos elképzeléseim voltak arról, milyen legyen egy ilyen iskola. Az elképzeléseim közül sokat meg tudtam valósítani a 19 évig tartó munkám során, mivel kezdettől fogva nagyon jó tanárok támogatását élveztem, mert a kompetens elnökök és hivatalok jószándékkal fogadták a Budapesti Osztrák Iskola ötletét, és mert a szülők és diákok kezdettől fogva lelkesen fogadták képzési formánkat.

...

A jövőt tekintve sok örömöt és sikert kívánok utódomnak, Mag. Günther Kaisernek és minden tanárkollégámnak továbbá diáknak a munkájukhoz.

 

A Budapesti Osztrák Iskola új igazgatójának, Mag. Günther Kaisernek köszöntő szavai:

2009. augusztus 1-jével engem bíztak meg a Budapesti Osztrák Iskola vezetésével. Az 1990-ben alapított iskolánk történetében ez az első igazgatóváltás.

Egy ilyen hosszú idő alatt sok folyamat és szervezeti minta kialakul, bejáratódik. Szeretném ezeket a tapasztalatokat hasznosítani, de a váltást arra is felhasználni, hogy megújító, alkotó módon dolgozzunk az új célkitűzéseken.

Iskolánknak a jövőben is küldetése lesz, hogy a Magyarország és Ausztria közti kapcsolatot ápolja. Ebben a témában az értékek elismerése szívügyem. Az értékek tisztelete nem csak a népek együttélését támogatja, de számunkra is, az iskolában is fontos tényező, hogy sikeresek legyünk.

Várom a hatékony együttműködést, közös munkát és mindenkinek jó tanévkezdést kívánok.

Mag. Günther Kaiser, a Budapesti Osztrák Iskola igazgatója

 

A Budapesti Osztrák Iskolában tovább folytatódik a munka. Tanulás, kíváncsiság, változtatások, felújítások, külföldre ruccanások….

 

2010 - 20 éves a Budapesti Osztrák Iskola

 

 

Elérhetőség

Cím: 1126 Budapest Orbánhegyi út 39-45.

  • Porta: +36 1 224 7560
  • Titkárság: +36 1 224 7561
  • Tanári szoba: +36 1 224 7562

 

Látogasson meg minket a facebook oldalunkon.

Fenntartó

 

Budapesti Osztrák Iskola Alapítvány

Adószám: 19639666-1-43

Bankszámlaszám: 18400010-03508923-40100018

Oberbank AG Magyarországi Fióktelep, 1062 Budapest, Váci út 1-3.

OM azonosító: 035302

 

Adatvédelmi szabályzat

Adatvédelmi tájékoztató

Ön itt van: Az Iskolánk Az iskola története